İsrailli bir asker kamera önünde verdiği söyleşide, sivillere ateş açma kriterinin komutandan komutana değiştiğini söyledi.
Gazze’de üç görev dönemi çalışan İsrailli bir yedek asker, Sky News’a kamera önünde söyleşi verdi. Görev yaptığı birimin, ‘tehdit teşkil edip etmediğine bakmaksızın’ yasak bölge diye tanımlanan alanlara giren herkese ateş açma emri aldığını söyledi.
Asker bu uygulamanın sivil ölümlerine yol açtığını belirtti: “Mesela sorumlu olduğumuz bir bölge var ve emir şu: ‘Buraya giren herkes ölmeli.’ Eğer alana girerlerse, onları tehlikeli sayıp öldürmemiz gerekiyor. Kim olduğuna bakmaksızın.”
Anonim olarak konuşan asker, birliklerin sivilleri gelişigüzel öldürdüğünü söyledi. Ayrıca sivillere ateş açma kriterinin komutandan komutana değiştiğini söyledi.
‘Gazzelilerin terörist olduğuna dair yaygın bir inanış var’
Sivil yerleşim alanlarının yakınında konuşlanan birliklerin yerinden edilmiş Filistinlilere ait evlerde kaldığını anlatan asker, evlerin çevresinde Gazzeliler için geçilmesi yasak bir sınır belirlediklerini söyledi:
“Bir seferinde geniş bir alanı kontrol ediyorduk. (Gazzeli) vatandaşlara en yakın olduğumuz mahalleydi, insanlar oradaydı. Bize söylenene göre Gazzelilerin de bildiği hayali bir sınır vardı ve orayı geçmemeleri gerektiğini çok iyi biliyorlardı. İyi de nasıl bileceklerdi?”
Sınırdan geçen insanların genellikle öldürüldüğünü ve kimi zaman bunun bisiklete binen bir çocuk da olabileceğini söyledi.
İsrailli asker, birliklerde Gazzelilerin ‘terörist’ olduğuna dair yaygın bir inanış olduğunu vurguladı: “Bize habire söyledikleri şey bu. Ama ben doğru olduğunu düşünmüyorum. Onlar yalnızca zavallı insanlar, siviller, pek bir seçenekleri yok.”
‘Doğru bir şey yaptıklarına inanıyorlar’
Askerin anlattığına göre hiçbir komutan Gazze’de masum insanların yaşadığına inanmıyor. Sürekli olarak Hamas’ın 7 Ekim 2023’te bin 1200 İsrailliyi öldürdüğü ve 250’sini rehin aldığı saldırı hatırlatılıyor.
Dahası askerlerin, öldürdükleri insanları açıkça tartıştığını anlattı: “Bence çoğu doğru bir şey yaptığına inanıyor. Hatta işin özü bu, onlara göre bu insanların hiçbiri masum değil.”
İsrail’de askerlerin İsrail ordusunu (IDF) kamuoyunda eleştirmesine nadir rastlanıyor. Çünkü ordu, Yahudi İsrailliler için birleştirici bir kurum olarak görülüyor.
Öyle ki askerlik, bireyin kimliğini ve toplumsal statüsünü şekillendiriyor. Bu nedenle sesini çıkaranlar dışlanmak ya da damgalanmak riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Dolayısıyla Sky News’a konuşan asker kimliğinin gizli kalmasını talep etti. Aksi halde ‘vatan haini’ ilan edilmekten ve toplumdan dışlanmaktan korktuğunu söyledi.