Fransa’da gensoru önergesi vererek hükümeti düşüren muhalefet, ülkedeki siyasi krizden sorumlu tuttukları Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifa etmesi konusunda ısrarlı.
Fransa’da Başbakan Michel Barnier hükümetinin 4 Ekim’de oylanan gensoru önergesiyle düşmesinin ardından Macron’un istifa etmeyerek görevini sürdüreceğini söylemesi tepki topladı.
Macron, hükümetin düşmesiyle ’24 saat içinde’ yeni başbakanı belirlemeyi istediğini söylemesine rağmen Barnier’nin istifasını kabul ettikten sonraki konuşmasında başbakanı ilerleyen günlerde atayacağını duyurdu.
‘Macron her zamanki gibi’
Gensoru önergesini veren Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) ana ortaklarından solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Milletvekili Eric Coquerel, Macron’un konuşmasın ardından onu istifaya çağırmaya devam edeceğini söyledi.
LFI Milletvekillerinden bir diğeri, Alma Dufour, X üzerinden ‘bir sonraki gensoru oylamasında görüşürüz’ diyerek Macron’u hedef aldı:
“Macron, her zamanki gibi Fransızların yaşadığı krizdeki rolünü kabul etmeyi reddediyor ve kemer sıkma bütçesini reddeden milletvekillerini suçluyor.”
Birkaç gün içinde bir hükümet atamak istiyor: Bir sonraki gensoru önergesinde görüşürüz!”
‘Güvensizlik oyu verilen Macron’dur’
LFI’nin kurucu lideri Jean-Luc Melenchon da X hesabından şunları söyledi.
“Güvensizlik oyu alan Barnier değil, Macron’dur.
Ülkenin yeniden sandığa gitmesi için Macron’un istifa etmesi gerekiyor. Ülkede neler olup bittiğini veya siyasi geleneklerini anlamıyor.”
Melenchon ayrıca hükümete karşı sunulan gensoru önergesinin, Barnier’nin kendisine yasaları parlamentoda oylanmadan geçirme yetkisi veren Anayasa’nın 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasını işletmesine yönelik ‘bir tepki’ olduğunu dile getirdi.
Gensoru önergesine sonradan destek verme kararı alan aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi’nin Genel Başkan Vekili Marine Le Pen, “Macron’a ufak bir hatırlatma, gensoru cumhuriyet karşıtı değil ve anayasada öngörülmüştür” derken RN’nin lideriyse cumhurbaşkanını mevcut siyasi durumu ‘görmezden gelmekle’ suçladı.
Fransa’da hükümet nasıl düştü?
Fransa’da temmuzdaki erken genel seçimin galibi olan sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı, Macron tarafından göreve getirilen Barnier ve hükümetinin aşırı sağ ile işbirliği içinde olduğunu savunuyordu.
Ülkeyi üç aydır yöneten Barnier hükümeti, NFP tarafından özellikle sınır güvenliği ve göçle mücadele konularındaki açıklamalarıyla aşırı sağa yaklaşmakla itham ediliyordu.
Barnier hükümetinin elinde salt çoğunluk olmadığından mecliste yasama faaliyetlerine devam edebilmek için aşırı sağcı RN vekillerinin işbirliğine ihtiyaç duyuyordu.
Ancak solcu NFP tarafından sunulan gensoru önergesine, geçtiğimiz günlerde aşırı sağcı RN de lehte oy kullanmaya karar verdi.
Bunun nedeni, başbakanın, 2025 sağlık sigortası bütçesini mecliste oylama yapılmadan geçirmesini sağlayan Anayasa’nın 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasını devreye sokmasıydı. Daha öncesinde RN’nin Grup Başkan Vekili Marine Le Pen, başbakanın bu hamleyi yapması halinde partisinin gensoru önergesini destekleyeceğini açıklamıştı.
Böylece dünkü oylamada 331 milletvekilinin gensoru önergesine destek vermesiyle gerekli sayı olan 288 aşılmış, hükümet düşmüştü.