Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, bazı vatandaşları Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri’yle (HDK) birlikte savaştığı için özür diledi.
Sudan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Murillo’nun Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf’u telefonla aradığı belirtildi.
Açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede Murillo’nun vatandaşlarının HDK’yle savaşa katılmasından dolayı ülkesinin özür dilediği belirtildi.
Murillo’nun bu ‘uygunsuz davranışı’ kınadığı aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sudan Dışişleri Bakanı, Kolombiyalıların Sudan halkına karşı savaşa katılmasından duyduğu şaşkınlığı ve üzüntüyü bakana dile getirdi ve bu meselenin çözülmesi için Kolombiya’yla işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.”
Sudan medyasında ve sosyal medyada Kolombiya vatandaşlarının da HDK saflarında savaştığına dair haberler çıkmıştı.
Sudan’daki iç savaş
Nisan 2023’ten bu yana Sudan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasındaki orduyla HDK çatışıyor.
Sudan ordusu Afrika’daki 10 güçlü ordusundan biri. Ordunun 200 bine yakın asker, 170 tank, yaklaşık 7 bin askeri araç, 389 top ve 45’i savaş jeti 191 savaş uçağı var.
HDK’nin personel sayısınınsa 100 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Milis gücün, 10 bin silahlı araç, uçaksavar ve topa sahip.
Devrik lider Ömer el-Beşir’in desteği ve zamanla ekonomik ve siyasi alanda elde ettiği kazanımlarla HDK, giderek bağımsız ve paralel bir orduya dönüştü. Ordu ve HDK’nin askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK’nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaşmazlığa düşmesinin ardından nisan ortasında iç savaş patladı.
Suudi Arabistan ve ABD’nin aracılık ettiği dolaylı ateşkes müzakerelerinde tarafların öne sürdüğü şartlarda anlaşamaması nedeniyle şiddet sona erdirilemedi. Ülkede ağır maddi ve manevi tahribat bırakan iç savaş dokuz eyalette sürüyor.
Birleşmiş Milletler’e göre çatışmalarda 12 binden fazla kişinin öldü, 33 binden fazla kişinin yaralandı.
Sudan’da nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi. 7 milyondan fazla kişiyse ülke içinde yerinden edildi.