1. Haberler
  2. Dünya
  3. Türkiye, Eurofighter savaş uçağına bir adım daha yaklaştı!

Türkiye, Eurofighter savaş uçağına bir adım daha yaklaştı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

İngiliz savunma sanayi şirketi BAE Systems, şirketin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu üç ülkeden Eurofighter Typhoon savaş uçağı siparişi alacağını düşündüğünü açıkladı.

Şirketin havacılık faaliyet alanında Avrupa ve diğer ülkelerden sorumlu yöneticisi Richard Hamilton, şirketin Warton’daki tesisinde yaptığı açıklamada “İngiltere hükümeti ile çeşitli siparişler üzerine çalışıyoruz” dedi.

Hamilton, müzakerelerinin satış ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı yönünde basının yönelttiği soruya, “Evet, elbette” cevabını verdi ve Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ınkiler dahil olmak üzere 150 adet uçağın siparişe konu olduğunu söyledi.

Kendi savaş uçağını geliştirmeye devam eden Türkiye, yaşı ilerleyen savaş uçağı filosunu yenilemek amacıyla 40 adet Eurofighter Typhoon çok maksatlı avcı uçağı alımı için üretici konsorsiyuma mensup İngiltere ve Almanya ile müzakereler yürütüyor.

BAE’nin kaç adet ihracat siparişi alacağı yakından izleniyor. Sendika temsilcileri yeni sipariş alınmaması halinde 2030’lu yıllarda üretimin duracağı uyarısında bulunmuşlardı.

4 ülkenin ortak üretimi

Eurofighter projesi, ülkeler arasında görev paylaşımına dayalı bir sistemle üretiliyor.

İngiltere (BAE Systems): Gövde tasarımı ve aviyonik entegrasyon.

Almanya (Airbus Defence): Kanat yapıları ve yazılım geliştirme.

İtalya (Leonardo): Silah sistemleri entegrasyonu.

İspanya (Airbus Military): Uçağın arka gövde kısmı.

1986 yılında, EAP (Experimental Aircraft Programme) adında bir prototip geliştirilerek tasarım konsepti test edildi. Bu testlerden elde edilen veriler, Eurofighter Typhoon’un tasarımına doğrudan katkı sağladı.

Eurofighter Typhoon’un ilk uçuşu 27 Mart 1994’te gerçekleşti. Ancak karmaşık tasarım ve gelişmiş teknolojilerin entegrasyon süreci nedeniyle uçakların seri üretimi ve teslimatı, 2003 yılına kadar ertelendi. İlk operasyonel uçuşlar ise 2004 yılında gerçekleşti. Zamanla Typhoon, üretici ülkelerin hava kuvvetlerinin envanterine katılarak hem hava üstünlüğü hem de yer hedeflerini vurma görevlerinde etkili bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Reklam Alanı

Yüksek irtifada görünmezlik özelliği var

Typhoon, aerodinamik olarak son derece verimli bir delta-kanat ve kanard tasarımına sahip. Bu tasarım:

Manevra Kabiliyeti: Yüksek irtifada ve düşük hızlarda bile üstün manevra yeteneği sağlar.

Hız ve Stabilite: Süpersonik hızlarda dengeli bir uçuş performansı sunar. Typhoon, saatte 2.450 km hıza ulaşarak dünyanın en hızlı 4.5 nesil savaş uçaklarından biri olduğunu kanıtlamıştır.

Ayrıca uçağın gövdesi, radar görünürlüğünü minimumda tutan malzemelerden üretilmiştir. Bu özellik, stealth (radar görünmezlik) teknolojileri kadar etkili olmasa da uçağın düşman radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştırıyor.

Performans Özellikleri

Eurofighter Typhoon’un performansı, onu 4.5 nesil savaş uçakları arasında lider konuma taşımakta. Temel teknik özellikleri şunlar:

Uzunluk: 15.96 metre

Kanat Açıklığı: 10.95 metre

Azami Hız: Mach 2.0 (2.450 km/sa).

Menzil: 2.900 km (harici yakıt tanklarıyla daha fazla artırılabilir).

Azami İrtifa: 65.000 fit (20.000 metre).

Tırmanma Hızı: Dakikada 315 metre.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Taksim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!