1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Petrol fiyatlarında kayıp yüzde 8’i aştı: 4 yılın en kötüsü!

Petrol fiyatlarında kayıp yüzde 8’i aştı: 4 yılın en kötüsü!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük vergilerinin yarattığı küresel resesyon endişeleri ve OPEC+ üretici grubu tarafından açıklanan üretim artışlarının etkisiyle, 2021’deki koronavirüs salgınının ortasından bu yana görülen en düşük seviyeye doğru ilerliyor. Brent petrolün varil fiyatında günlük kayıp yüzde 8’i aşarken, fiyatlar 64 dolar sınırına kadar geri çekildi.

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı tarifeler sonrasında artan talep endişeleri ve 8 OPEC+ üyesinin mayısta üretimi artırarak üretim kesintilerini aşamalı kaldırma planlarını ilerletmesiyle sert düşüşünü sürdürüyor.

Brent petrolün varil fiyatı, dün başlayan sert düşüşünü bugün hızlandırırken; günlük kaybını yüzde 8’in üzerine kadar taşıdı ve 2021’deki koronavirüs salgınının ortasından bu yana görülen en düşük seviyeye doğru ilerleyişini sürdürdü.

64 dolar sınırına kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı, saat 14.50 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 8,20 azalarak 64,38 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 66,04 dolardan alıcı buldu.

Dün 73,15 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 69,63 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Düşüş sertleşti

OPEC+’nın 8 üyesinin mayıs ayında üretimi artırma yönündeki planlarını devam ettirmelerinin ve Trump’ın ateşlediği ticaret savaşının küresel ekonomide resesyona yol açabileceği endişelerinin yol açtığı arz bolluğu beklentileri petrol fiyatlarını aşağı çekmeye devam ediyor.

Çin’in 10 Nisan’dan itibaren tüm ABD mallarına karşılık olarak yüzde 34 oranında ek gümrük vergisi uygulayacağını açıklamasının ardından petrol fiyatları daha da geriledi.

Petrol brokeri PVM’den John Evans bir notunda, Trump’ın gümrük vergileri ve OPEC+ üretim artışı arasında, “Petrol kompleksi pandemi sırasında yaşanan çöküşten bu yana görülmemiş bir satış türüne razı olmaktan başka bir şey yapamazdı. Bu çöküş bugün Asya’da da devam ediyor” dedi.

Hangi gelişmeler yaşandı?

Trump, 2 Nisan’da “Kurtuluş Günü” olarak nitelediği basın toplantısında ABD’de tüm ithalatlara yüzde 10’luk genel tarife uygulanacağını, başta Çin olmak üzere bazı büyük ticaret ortaklarına ise daha yüksek oranlı vergiler getirileceğini duyurdu.

Petrol, doğal gaz ve rafine ürün ithalatı, yeni tarifelerin dışında tutulsa da bu politikaların enflasyonu körükleyebileceği, ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği ve ticaret anlaşmazlıklarını derinleştirebileceği endişeleri fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Tüm ithalat kalemlerine uygulanacak yüzde 10’luk genel tarifenin yanı sıra Çin’e yönelik yüzde 54 oranındaki ek vergi, küresel resesyon korkularını artırdı. Uzmanlar, sanayi üretiminin düşmesi ve tüketici harcamalarının azalmasıyla petrol talebinin zayıflayabileceğini öngörüyor.

Reklam Alanı

Dünyanın en büyük ithalatçısı Çin’in hedef alınması, enerji piyasalarında kaygıya neden oldu. Uzmanlar, yeni tarifelerin ülkenin petrol ithalatında ciddi azalmalar yaşanmasına yol açabileceğini belirtti.

Olumsuz fiyat eğilimini besleyen diğer gelişme ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin (OPEC+) petrol arzını artırma planlarını öne çekme kararı oldu. OPEC+, daha önce mayısta 135 bin varil olarak planladığı üretim artışını 411 bin varil seviyesine yükseltti.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Taksim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!