İsrail, abluka uyguladığı Gazze’de 27 Mayıs’tan bu yana yardım noktalarında bekleyen en az 875 Filistinliyi öldürdü, on binlerce kişiyi de açlığa ve yetersiz beslenmeye mahkum etti.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Kurumu son altı haftada Gazze’deki yardım noktalarında en az 875 Filistinli’nin İsrail güçlerince öldürüldüğünü belgeledi. Saldırıların çoğu geçen ay ABD-İsrail yardım planı olarak kurulan Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GFH) bağlı bölgelerde düzenlendi.
The Middle East Eye’ın aktardığına göre BM sözcüsü Thameen Al-Kheetan, ölümlerin 674’ünün GHF’ye ait yardım bölgelerinde görüldüğünü söyledi. Yaklaşık 201 kişiyse BM veya başka kuruluşların yardım tırını beklerken öldürüldü.
Al-Kheetan, bu verinin sağlıkçılar ve insan hakları örgütleri gibi çeşitli güvenilir kaynaklardan toplandığını belirtti.
GHF’yse bu sayıları reddediyor ve BM’yi yanlış bilgi yaymakla suçluyor.
Daha önce 15 insan hakları örgütü, GHF’nin operasyonlarını derhal durdurması gerektiğini ve ‘savaş suçlarına bulaşmış’ olabileceğini söylemişti.
Yardım noktaları nerede?
Birleşmiş Milletler öncülüğündeki eski yardım ağı Gazze’de yaklaşık 400 tesis işletiyordu.
GHF ise ABD’li bir şirket için çalışan silahlı özel güvenlik görevlilerince korunuyor ve yalnızca dört tane ‘dev tesisi’ var: Üçü güneyde ve biri Gazze merkezde; koşulların en ağır olduğu kuzey bölgesindeyse yok.
Üstelik GHF oldukça düzensiz işliyor, hatta kimi zaman yalnızca bir saat çalışıyor. Örneğin bir tesis açıldığını Facebook’tan duyurduktan sadece sekiz dakika sonra stokunun tükendiğini bildirmişti.
Dolayısıyla bu tesislerdeki ‘ilk gelen kapar’ mantığı açlıkla mücadele eden insanların kavga etmesine ve kaosa yol açıyor.
İnsanlar yardım noktalarına nasıl erişiyor?
Erişim çok tehlikeli. Filistinliler bazen çatışma bölgelerinde kilometrelerce yürümek, biyometrik kontrol noktalarından geçmek ve ailelerine ağır erzak taşımak zorunda kalıyor.
Özellikle yaşlı, yaralı ve engelli insanlar için imkansız bir yolculuk.