Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, PKK’nın silah bırakmasının bölgeye olumlu yansıyacağını söyledi.
Irak Başbakanlık Basın Ofisi, Sudani ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.
PKK’nın silah bırakması konusuna değinilen görüşmede Sudani, bunun bölgeye olumlu yansımaları olacağını söyledi.
Sudani ayrıca “Bu adım, bölgenin istikrarına katkı sağlayacak ve kalkınma çabalarını hızlandırarak halkların yararına olacak sonuçlar doğuracaktır” dedi.
Ne olmuştu?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan ve DEM Parti heyetinin İmralı Cezaevi’ne ziyaretleriyle ivmelenen süreçte Öcalan, 27 Şubat’ta PKK ve tüm bağlı gruplara ‘silah bırakma’ çağrısı yaptı. Öcalan çağrıda PKK’dan fesih kararı için kongreyi toplamasını istedi: “Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmeli.”
PKK, ilk olarak 1 Nisan’da Öcalan’ın çağrısına uyarak ateşkes ilan ettiğini duyurdu.
Bahçeli, 20 Mart’ta PKK’ya kongresini 4 Mayıs’ta Muş’un Malazgirt ilçesine toplamayı teklif etti. Ardından medyada PKK kongresi için farklı yer ve tarihler ortaya atıldı.
Pervin Buldan ve müteveffa Sırrı Süreyya Önder’den oluşan İmralı heyeti 10 Nisan’da Erdoğan’la Saray’da görüştü, Önder görüşmeden sonra “Çok daha umutluyuz” dedi.
Heyet, 24 Nisan’da da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüştü. DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’e göre ‘görüşmenin en önemli başlığı Öcalan’ın çalışma koşulları‘ydı. Koçyiğit bu konuda ‘bazı gelişmelerin olacağını’ belirtti.
28 Nisan’da açıklama yapan PKK, ‘çağrıda belirtilenlerin yapılabilmesi için kendilerine somut bir şey ulaşmadığını’ öne sürdü.
PKK, 9 Mayıs’ta kongresini topladığını, ‘tarihi kararlar’ alındığını ve bunun kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.
Örgüt, 12 Mayıs’ta da silah bırakma ve fesih kararı aldığını açıkladı.
Öcalan, 9 Temmuz’da da videolu çağrı yaptı ve şunu dedi:
“Varılan aşama yeni adımlarla pratiğe geçmeyi gerekli kılmaktadır. Bu aşamanın ve gerekli adımların da tarihi nitelikte olduğunun önemle belirtilmesi, anlaşılması ve gereklerine bağlı kalınması, yol alınması açısından kaçınılmazdır.
Varlık inkarına dayalı ve ayrı devlet amaçlı PKK hareketi ve dayandığı ulusal kurtuluş savaş stratejisine son verilmiştir. Varlık tanınmış, dolayısıyla ana amaç gerçekleşmiştir.
Sürecin geneli olarak silahların gönüllüce bırakılması ve TBMM’de yetkili ve kanunla kurulması düşünülen kapsamlı komisyon çalışması önemlidir.”
PKK da 11 Temmuz’da silah bırakma sürecini Irak’ın Süleymaniye kentinde başlattı. Örgütün yöneticisi Bese Hozat dahil 30 PKK’lının katıldığı törende silahlar yakıldı.