Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan 600 bin işçiyi ilgilendiren ‘Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri’yle ilgili “Gecikmenin sorumlusu kamu işveren sendikası, bakanlık ve ilgililerdir” dedi.
Şubatta başlayan kamu toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin üzerinden üç ay geçmesine rağmen işçi sendikalarına teklif sunulmamıştı.
İlk teklif 13 Haziran’da sunuldu.
Görüşmede kamu işverenlerini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) işçilere 2025’in ilk altı ayı için yüzde 16, ikinci altı içinse yüzde 8 zam teklif etti. İşverenlerin 2026 için teklifiyse ilk altı ay yüzde 7, ikinci altı ay içinse yüzde 5 zam.
Teklifler 2025 için yüzde 25,28, 2026 için yüzde 12,35 zamma tekabül ediyor. İşçi kesimi teklifi reddetmişti.
Hükümet, 27 Haziran’da 2025’in ilk altı ayı için yüzde 17 ikinci altı ayı için 10 zam teklifi önerdi. Yine bu görüşmeden de bir sonuç çıkmadı.
Üçüncü teklif beklenirken Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan basın toplantısı düzenledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’yla cumhurbaşkanı yardımcısına seslenen başkan şunları söyledi:
* Çağrımızı yeniliyoruz. Bu masa bizim için önemli. Sosyal diyaloğun en güçlü, en anlamlı tarafı sorunları masada müzakereyle çözmektir. Biz bu müzakerelerin masa başında ve uzlaşarak sonuçlandırılması talebimizi ifade ediyoruz.
* Bu gecikmenin sorumlusu kamu işveren sendikası, bakanlık ve ilgililerdir. Gecikmenin en büyük faturasını da maalesef çalışanlar ödüyor.
* Biz bu toplu iş sözleşmesi sürecini havadaki uçak olarak değerlendiriyoruz. Uçak mutlaka inecektir. Allah korusun ya kazayla veya sert iniş yapacaktır veyahut da normal iniş yapacaktır. Ama her halükârda uçak havada kalmıyor. Bu toplu iş sözleşmesi de mutlaka bir şekilde sonuçlanacak.
* Zorunlu olarak grev kararı almak durumunda kaldığımız ve greve çıkmak durumunda kaldığımız işletmeler için bunun sorumlusu olarak da sadece işçileri ve sendikaları da görmemek gerekiyor.