Güney Kore devlet başkanının sıkıyönetim ilanı üzerine mecliste toplanan 190 milletvekillinin tamamının kararı kaldırma yönünde oy kullanması ardından mecliste bulunan çok sayıda asker binadan ayrıldı.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ülkedeki muhalefeti ‘Kuzey Kore’ye sempati duymak’ ve ‘devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmakla’ suçlayarak sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuş ve kararın ‘liberal bir Güney Kore’nin devamlılığını garanti altına almak için kaçınılmaz’ olduğunu söylemişti.
Gelişmenin ardından Genelkurmay Başkanı General Park An-su’nun sıkıyönetim komutanı olarak atandığı bildirildi ve Park An-su’nun yayımladığı talimatnameye göre ülkede protesto yürüyüşleri dahil bütün siyasi faaliyetler yasaklandı.
Bunun üzerine karara tepkili milletvekilleri sıkıyönetim kararının kaldırılması için mecliste toplandı. 300 üyeden 190’ının katıldığı oylamada, 190 milletvekilinin tamamı önlemin kaldırılması yönünde oy kullandı.
Son olarak AA’nın aktardığına göre milletvekillerinin sıkıyönetim kararını engellemesinin ardından askerler Seul’daki meclis binasından çekilmeye başladı.
Bununla beraber CNN‘in aktardığına göre bazı birliklerin hala Meclis binası içinde beklediği, ancak bir kısmının da askeri teçhizatlarını bıraktığı belirtiliyor.
Binanın dışında bekleyen vatandaşların milletvekillerinin oylama haberini alınca sevinç gösterilerinde bulunduğu söyleniyor.
Oylamanın sıkıyönetim ilanı üzerinde ne gibi bir etkisi olacağı belli değil. Hukukçu Yunus Emre Erdölen‘in aktardığına göre Güney Kore Anayasası’nın 77’nci maddesinin ilgili kısmı şu şekilde:
* Başkanın tek başına sıkıyönetim ilan etme yetkisi var ancak meclise bildirmesi gerekiyor.
* Meclis üye tam sayısının (300) çoğunluğuyla sıkı yönetimi kaldırmayı talep edebilir ve başkan bu talebi yerine getirmek zorunda.
Güney Kore’nin Sıkıyönetim Yasası’nı göre meclisin sıkıyönetimi kaldırma yetkisi yok. Meclis talepte bulunabiliyor. Yani meclisin sıkıyönetim kararının kaldırılmasını hayata geçirecek olan kişi yine başkan.