Suriye’de iktidarı ele geçiren Heyet Tahrir el-Şam’ın lideri Ebu Muhammed Colani, Suriyelilere ‘kişisel görüşlerini empoze etmek istemediğini’ söyledi.
Suriye’de Türkiye’nin terör örgütü olarak tanımladığı Heyet Tahrir eş-Şam ve beraberindeki grupların 27 Kasım’da Suriye ordusuna başlattığı saldırı 8 Aralık’ta 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle sonuçlandı.
HTŞ, 1 Mart’a kadar görev yapacak ‘geçici bir hükümet’ kurdu.
Ülkede şimdi yönetim şeklinin ne olacağı merak konusu.
HTŞ’nin El-Kaide içerisinden çıkmış olması ve cihatçı ideolojiye dayanması bu konuda soru işaretlerini beraberinde getiriyor.
Ancak örgüt lideri Colani ‘ılımlı mesajlar’ını sürdürüyor.
Şam’da eş-Şaab Sarayı’nda Şarkul Avsat’a konuşan Colani ‘Körfez ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini, Arap ülkelerine de endişe kaynağı olmayacaklarını’ söyledi.
‘Hukukçulara bırakıyorum’
Colani’ye “Yeni bir aşamayı tesis edecek bir anayasadan bahsettiniz. Ancak hangi mekanizmayı benimseyeceksiniz? Suriye halkının tüm kesimlerinin, özellikle de halk ve askeri tabanınızın yeni ılımlı söyleminize katılmayabilecek bir kesiminin temsil edilmesini nasıl sağlayacaksınız?” diye soruldu.
Yanıtı şöyle oldu:
* Son kısımda sizinle aynı fikirde olmayabilirim ancak genel olarak Suriyelilere kişisel görüşlerimi empoze etmek istemiyorum. Bunu deneyimli ve uzman hukukçulara bırakıyorum. Böylece hukuk insanlar arasındaki ilişkiyi formüle etmede ayrım çizgisi olacaktır.
* Suriye büyüklüğünde ve zenginliğinde, farklı bileşenleri olan bir ülkenin tek bir görüşün hakimiyetinde olmasını bekleyemeyiz. Bu farklılık iyi ve sağlıklıdır. Bu zafer bir grubun diğerine karşı zaferi değil, tüm Suriyelilerin zaferidir. Önceki rejime sadık olduğunu düşündüğümüz kişilerin bile sevinçlerine şahit olduk. Çünkü insanların ne hissettiklerini ya da düşündüklerini söylemeleri mümkün değildi. Toplumun her kesiminden tüm Suriyelilerin ülkelerini koruyacak kadar bilinçli olduklarından eminim.
* Kısacası benim arzum farklılıklarımızı çözerken başvurabileceğimiz kapsayıcı bir anlaşmaya ve bir hukuk devletine ulaşmaktır.
‘Suçlular ve haydutlar çetesiyle savaştık’
HTŞ lideri ‘siyasi bir rejimle değil suçlular ve haydutlar çetesiyle savaştıklarını’ söyledi ve ekledi: “Hem barışta hem de savaşta tutuklamalar, zorla kaybetmeler, öldürmeler, yerinden etmeler, aç bırakmalar, kimyasal silahlar, sistematik işkence…
İnsanların Sednaya Hapishanesi’nden sorumlu olanlardan, varil bombaları ve kimyasal silahlar atanlardan ve bilinen zulümleri işleyenlerden hesap sorma hakkını saklı tutarak olaylara intikam açısından bakamayız. Bu kişiler sorumlu tutulmalı ve yargılanmalıdır.”
Colani “Beşar Esad’ın oturduğu yerde, Halk Sarayı’nda bizi ağırlamak nasıl bir duygu?” sorusunaysa ‘gülerek’ yanıtı verdi: “Dürüst olmam gerekirse, hiç rahat değilim. Ancak burası halka açık olması gereken bir yer. Böylece halk burayı ziyaret edebilir ve çocuklar bu avlularda oynayabilir.”