Rawest Araştırma Müdürü Roj Girasun, cezaevinde görüştüğü eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Bir pazarlık yok, gönüllü silah bırakma var” dediğini aktardı.
Terör Örgütü PKK, 11 Mayıs’ta silah bırakma sürecini Irak’ın Süleymaniye kentinde başlatmış, örgütün yöneticisi Bese Hozat dahil 30 PKK’lının katıldığı törende silahlar bir varilde yakılmıştı.
Bir gün sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan şunu demişti: “Son dönemde takip ettiğimiz ‘terörsüz Türkiye’ projesi bir al-ver süreci değildir.”
Halk TV canlı yayınına konuk olan Girasun, Edirne Cezaevi’nde görüştüğü Demirtaş’ın benzer ifadeler kullandığını öne sürdü:
“Demirtaş, Kürt meselesinin silahtan arındırılmasından, örgütün kendisini feshini somutlaştırmasından memnuniyet duyuyor.
İkincisi Demirtaş’ın daha önce de ifade ettiği yine bugün bana da söylediği bir pazarlığın olmadığı, bir müzakerenin yürütülmediği, bir gönüllü silah bırakmanın olduğu ve bunun bir zihinsel dönüşümle gerçekleştirildiği yönünde… Bu sürecin bir pazarlıkla ifade etmenin yanlışlığının tekrar tekrar altını çiziyor.
Bu sürecin bir otoriterleşmeye alan açacağına dair kaygılara katılmadığını, bir otoriterleşme teklifine rıza göstermeyeceğini yine tekraren ifade ediyor. Bir demokratikleşme teklifinin siyaseten konuşulabilir olduğunu, bunun da siyasetin doğası üzerinden anlaşılması gerektiğinin altını çiziyor.
Kendisi bu meselenin sıklıkla günün sonunda ‘Kürtler bu sürecin sonunda kimi destekleyecek?’ noktasına gelip kilitlenmesinden rahatsızlığını ifade ediyor. Kürtlerin ana aktör olmaktan çıkartılıp bir yedek güce dönüştürüldüğünü, ‘Kürtler seçimde kimi destekleyecek?’ sorusu yerine ‘Seçimde Kürtleri kim destekleyecek?’ sorusunun da bazen sorulması gerektiğini ifade ediyor.”
Ne olmuştu?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan ve DEM Parti heyetinin İmralı Cezaevi’ne ziyaretleriyle ivmelenen süreçte Öcalan, 27 Şubat’ta PKK ve tüm bağlı gruplara ‘silah bırakma’ çağrısı yaptı. Öcalan çağrıda PKK’dan fesih kararı için kongreyi toplamasını istedi: “Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmeli.”
PKK, ilk olarak 1 Nisan’da Öcalan’ın çağrısına uyarak ateşkes ilan ettiğini duyurdu.
Bahçeli, 20 Mart’ta PKK’ya kongresini 4 Mayıs’ta Muş’un Malazgirt ilçesine toplamayı teklif etti. Ardından medyada PKK kongresi için farklı yer ve tarihler ortaya atıldı.
Pervin Buldan ve müteveffa Sırrı Süreyya Önder’den oluşan İmralı heyeti 10 Nisan’da Erdoğan’la Saray’da görüştü, Önder görüşmeden sonra “Çok daha umutluyuz” dedi.
Heyet, 24 Nisan’da da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüştü. DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’e göre ‘görüşmenin en önemli başlığı Öcalan’ın çalışma koşulları‘ydı. Koçyiğit bu konuda ‘bazı gelişmelerin olacağını’ belirtti.
28 Nisan’da açıklama yapan PKK, ‘çağrıda belirtilenlerin yapılabilmesi için kendilerine somut bir şey ulaşmadığını’ öne sürdü.
PKK, 9 Mayıs’ta kongresini topladığını, ‘tarihi kararlar’ alındığını ve bunun kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.
Örgüt, 12 Mayıs’ta da silah bırakma ve fesih kararı aldığını açıkladı.
Öcalan, 9 Temmuz’da da videolu çağrı yaptı ve şunu dedi:
“Varılan aşama yeni adımlarla pratiğe geçmeyi gerekli kılmaktadır. Bu aşamanın ve gerekli adımların da tarihi nitelikte olduğunun önemle belirtilmesi, anlaşılması ve gereklerine bağlı kalınması, yol alınması açısından kaçınılmazdır.
Varlık inkarına dayalı ve ayrı devlet amaçlı PKK hareketi ve dayandığı ulusal kurtuluş savaş stratejisine son verilmiştir. Varlık tanınmış, dolayısıyla ana amaç gerçekleşmiştir.
Sürecin geneli olarak silahların gönüllüce bırakılması ve TBMM’de yetkili ve kanunla kurulması düşünülen kapsamlı komisyon çalışması önemlidir.”
PKK da bugün silah bırakma sürecini Irak’ın Süleymaniye kentinde başlattı. Örgütün yöneticisi Bese Hozat dahil 30 PKK’lının katıldığı törende silahlar yakıldı.