1. Haberler
  2. Manşet
  3. AYM, ‘üye olmadan örgüt adına suç işlemek’ düzenlemesini iptal etti

AYM, ‘üye olmadan örgüt adına suç işlemek’ düzenlemesini iptal etti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Ceza Kanunu’nda yer alan üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlerin cezalandırılmalarını öngören düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi ile CHP, ayrı ayrı 7499 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 220 ve 314’ncü maddelerinde yer alan ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlerin’ cezalandırılmalarına ilişkin düzenlemelerde yapılan değişikliklerin iptali için AYM’ye başvurmuştu.

Başvuruları birleştiren AYM, 220’nci maddede yer alan, ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca iki yıl altı aydan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ ile 314’ncü maddede yer alan, ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca beş yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir’ hükümlerinin iptaline karar verdi.

İptal kararları, altı ay sonra yürürlüğe girecek.

AYM, söz konusu yasal düzenlemeyle örgüt adına suç işleyen kişinin örgüt üyelerine göre daha ağır cezalarla karşılaşabileceğini belirtti.

Kararda yasal düzenlemede yer alan ‘örgüt adına’ kavramının belirsiz olduğu ve geniş anlamda yorumlanabileceği belirtildi.

AYM, bu durumun ifade özgürlüğü, örgütlenme, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ya da veya din ve vicdan özgürlüğü gibi temel haklar üzerinde güçlü bir caydırıcı etki yaratabileceğine dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı şöyle:

“Kuralın örgüt üyeliğine dair herhangi bir somut delil olmadan ve işlenen suçun niteliği ve ağırlığı itibarıyla örgütün amacına ne surette katkıda bulunduğu da dikkate alınmadan kişilerin örgüte üye olmak gibi son derece ağır bir suçtan cezalandırılmalarına neden olacak şekilde geniş yorumlanmaya müsait olduğu, kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarını önleyecek şekilde belirli ve öngörülebilir nitelikte olmadığı değerlendirilmiştir.

Bu itibarla kuralın Anayasa’nın 38’nci maddesi bağlamında kanunilik şartını taşımadığı sonucuna varılmıştır.”

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Taksim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!