Özellikle Fransa, İspanya ve Polonyalı gençlerin demokrasinin en iyi yönetim şekli olduğuna dair inancı giderek düşüyor. Bu gençlerin yüzde 21’iyse bazı koşullar altında otoriter yönetimi savunuabileceğini söylüyor.
Avrupa’da 1995-2012 yıllarında doğan ‘Z kuşağı’nın yalnızca yüzde 57’si demokrasiyi diğer yönetim şekillerinden üstün tutuyor. Fakat bu oran ülkeden ülkeye çok değişiyor: Polonya’da yüzde 48, İspanya ve Fransa’da yüzde 51 ve en yüksek olan Almanya’da yüzde 71.
Gelgelelim beş gençten biri, yani yüzde 21’i belirli koşullar altında otoriter yönetimi savunabileceğini söylüyor. Bu oran yüzde 24’le en yüksek İtalya’da, en düşük ise yüzde 15’le Almanya’da görüldü. Fransa, İspanya ve Polonya’da da yüzde 23.
The Guardian’ın haberine göre her 10 gençten biri ülkesinin demokratik olup olmadığıyla ilgilenmiyor, yüzde 14’ününse fikri yok veya yanıt vermedi.
‘Demokrasi baskı altında’
Free University of Berlin’de siyaset bilimci Thorsten Faas, “Kendini siyasi olarak merkez sağda konumlandıran ve ekonomik olarak dezavantajlı her üç kişiden biri demokrasiye desteğini kaybediyor” dedi.
“Demokrasi hem içerden hem dışardan baskı altında” dedi Faas.
Söz konusu çalışma Britanya, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Polonya’da 16 ila 26 yaşındaki 6 bin 700 kişiyle yapıldı.
Buna göre gençlerin yüzde 48’i ülkelerindeki demokratik sistemin yitmekte olduğundan endişeli. Bu oran Alman iç istihbarat kurumunun ‘anayasal düzene karşı bir oluşum’ diye nitelediği aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) yükseldiği Almanya’da yüzde 61.
Ayrıca ABD’de otoriter eğilimlere sahip 78 yaşındaki Donald Trump’ın tekrar başkan seçilmesi, Çin’in yükselişi ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları Avrupalı gençler için dünyadaki güç dengelerini sarstı. Öyle ki gençlerin yalnızca yüzde 42’si Avrupa Birliği’ni (AB) en büyük üç küresel güç arasında sınıflandırıyor.
Dahası, giderek artan siyasi kutuplaşma yüzünden Avrupalılar ideolojik olarak uçlara savruluyor.
Gençlerin yaklaşık yüzde 19’u kendisini siyasi olarak merkez sağda konumluyor; bu oran 2021’de yüzde 14’tü. Diğer yönelimlerin yüzdesi şöyle:
Merkez: 33
Sol: 31
Tanımsız: 16
Özellikle Almanya, Fransa ve İtalya’daki kadınlar, birkaç yıl öncesine göre daha yüksek oranda kendisini ‘ilerici’ diye tanımlıyor. Fakat Polonya ve Yunanistan’daki erkekler, bu sürede giderek daha muhafazakar hale geldi.