Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, ziynet eşyasının tanıdık kuyumcudan alınması gerektiğini belirterek “Uzaktan satışta altın ya da takı aldığımız zaman gramajla oynayabilirler” dedi.
Şahin, internetten ziynet eşyası almanın mağduriyet yaratabileceğini belirterek tüketicilere tanıdıkları kuyumcudan alışveriş yapmalarını tavsiye etti.
Başkan, Türkiye’de uzaktan satış yönteminin altyapısının henüz sağlamlaşmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
* Düğün sezonuna giriyoruz, yaz tatili başlıyor. Herkes düğün yapacak ve hediyeler, takılar alınacak. Bu esnada tabii ki fiyatlar da çok yükseldiği için ufak rakamlara dikkat etmeye başladık. Bu durumu yüzde 2’lik, 3’lük indirimler cazip kılıyor.
* Uzaktan satışta altın ya da takı eşyası aldığımız zaman gramajla oynayabilirler, ödediğiniz rakamın altında bir gramaj gönderebilirler veya ayarıyla oynayabilirler. Daha düşük ayar gönderirler. Bunu tespit etme şansınız yok.
* Bileziklerin ya da takıların içine altın olmayan, çelik veya demir birtakım malzemeler katarak ağırlığını ve fiyatını artırıyorlar. Dolayısıyla bu risklerden kaçınmak lazım. Bildiğimiz yerlerden ve belgeleyerek almak lazım çünkü buradaki hileleri sarraflar bile çözemiyor. Uzaktan altın almak çok mantıklı değil.
‘Tüketici hakem heyeti olarak yardımcı olamayız’
Uzaktan alışveriş yapılacaksa tüketicilerin kurumsal firmaları tercih etmeleri gerektiğini belirten Şahin şöyle devam etti:
“Elimizde belge yok fakat kandırıldık. Hakem heyetine gelseniz bile tüketici hakem heyeti olarak biz yardımcı olamayız.
Niye? Çünkü belge yok. Nereden aldın? Hadi inkar etti. Ödemeyi nasıl yaptın? Elden asla ödeme yapılmamalı. Burada ya faturasını almalıyız ya da kart üzerinden ödeme yapmalıyız ki bunu ispatlayabilelim.
Yani kimliği ve adresi belli, muhatap olabilecek, sorun olduğunda çözebilecek ya da hakem heyetine başvurduğunda muhatap olup çözülebilecek yerlerden almalıyız. İllaki uzaktan alışveriş yapacaksak altını kurumsal, bilinen firmalardan almalıyız.”