Uyuşturucu ile mücadele: DW Türkçe, Türkiye’yi hedef aldı

IMG_1638

Deutsche Welle (DW) Türkçe, ülkemizin  uyuşturucu mücadelesini,  bu mücadele kapsamında yürütülen operasyonları,  operasyonlar ile faaliyet sonucunda doğrudan uyuşturucuya bağlı ölümlerin düşmesini ve uyuşturucu satıcılarının yakalanarak cezaevinde bulunan tutuklu/hükümlü sayısında görünen artışı eleştirdi.


Oysa ki çocuklarımızı ve gençlerimizi hedef alan uyuşturucu illetine karşı devletin özverili mücadelesi her anlamda devam ederken özellikle 2016 yılından itibaren hayata geçirilen faklı bir strateji ile mücadelede daha üst bir seviyeye taşındı. Bu dönemden itibaren uyuşturucuyla mücadele sadece sahada değil toplumsal farkındalığın devreye alınmasıyla da destekledi.

Sahaya basıldı, operasyonlar arttı

2016 yılından itibaren polis, jandarma ve bekçilerin de yeniden devreye girmesiyle güvenlik güçlerinin sahada daha görünür olması sağlanırken, saha baskısı da artırıldı. 2016 yılında 86.630 olan operasyon sayısı, 2022 sonu itibariyle 245.785’e yükseldi.

Tarihi rekorlar kırıldı

Yapılan  kararlı operasyonlar neticesinde 2016 yılından 2022 yılı sonuna kadar toplam 1050 ton; yıllık 140 ton uyuşturucu madde ele geçirildi. 2016 yılından sonra her yıl; eroin, kokain, metamfetamin ve ekstazi yakalama miktarlarında Cumhuriyet tarihi rekorları kırıldı.

Ayrıca operasyonlar sonucunda 2022 yılı sonu itibariyle toplam 1138 uyuşturucu suç örgütü çökertildi.

Yapılan operasyonlar neticesinde uyuşturucu rotası değişti

Son dönemlerde uluslararası operasyonel iş birliği alanında ülkemiz tarafından sağlanan önemli katkılar, artan kolluk tedbirleri ve sınırlarımızda yürütülen etkin kontroller, uyuşturucu

kaçakçılarını alternatif rota arayışları içerisine girdi.

Cezaevine girenlerin sayısı arttı

Operasyonların artması beraberinde uyuşturucu suçlarından dolayı cezaevine girenlerin sayısını da artırdı. 15 Temmuz sonrasında müdahale edilen uyuşturucu olay sayılarında %55, yakalanan şüpheli sayılarında %44’lük bir artış görüldü. Tüm bu operasyonların ve kararlı

duruşun neticesinde 2016 yılında 37.367 olan uyuşturucu suçlarından cezaevlerinde bulunan tutuklu/hükümlü sayısı 2022 yılı sonu itibariyle 120.803’e yükseltildi. Zehir tacirlerinin yakalanma oranındaki bu artışta 2016 yılından sonra sahaya daha fazla basıldığını gösteriyor.

Uyuşturucuya bağlı ölümler azaldı

Uyuşturucuyla mücadelede gösterilen kararlı tutum madde bağlılığına bağlı ölüm oranlarını da düşürdü. Türkiye’de  2017’de 941 olan doğrudan madde bağlantılı ölümler;2019’da 342’ye, 2020’de 314’e, 2021’de 270’e geriledi. 2017 yılından 2021 yılı sonuna geldiğimizde %71’lik bir düşüş yakalanmıştır. 2022 yılı sonu itibariyle bu sayı 247’ye geriledi.

Metruk binalar yıkıldı

Uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu metruk binalar bu süreçte yıkıldı. Bu kapsamda belirlenen 126 bin metruk binanın 19 bin 694 yıkıldı, 14 bin 548’inin ise onarımı yapıldı.

Farkındalık projelerine ve eğitimlere ağırlık verildi

Uyuşturucu belasına karşı sadece sahada operasyonlar yapmayan devlet aynı zamanda yeni projelerle de farkındalığı artırmaya çalıştı.

Hayata geçirilen UYUMA mobil uygulaması ile toplumun duyarlılığı artırılarak mücadelenin içine girmesi sağlandı. Kimliği gizli kalmak kaydıyla vatandaşların uygulama üzerinden yaptığı her ihbara anında müdahale edildi.

En iyi narkotik polisi anne

Yapılan araştırmalarda uyuşturucu kullanımının en fazla evde kullanımı yaygın olması nedeniyle annelerin de işin içinde olduğu “En İyi Narkotik Polisi; Anne” projesi başlatıldı. Proje kapsamında binlerce anneye uyuşturucu mücadele konusunda eğitim verildi.

İşte Türkiye’nin grafiklerle uyuşturucu ile mücadele verileri:

Exit mobile version