Tam 170 ülke Filistin’i tanıdı!

IMG_2795

Birleşmiş Milletler İktisadi ve Mali Meseleler Komitesi, Filistin halkının bağımsızlık ve kendi kaderini tayin hakkını destekleyen kritik bir karar aldı. 170 ülkenin onayladığı tasarı, Filistin topraklarındaki İsrail varlığını yasa dışı ilan etti.

Filistin’in bağımsızlık mücadelesine yönelik BM’den çıkan karar, uluslararası toplumun Filistin halkının haklarına olan bağlılığını bir kez daha ortaya koydu. Dünya genelinde barış ve adaletin sağlanması için atılan bu adım, Filistin halkının geleceğe umutla bakmasına olanak tanıyor.

BM’den Filistin Kararı: 170 Ülke Egemenlik Hakkını Tanıdı

Birleşmiş Milletler (BM) İktisadi ve Mali Meseleler Komitesi, Filistin halkının bağımsızlık ve kendi kaderini tayin hakkını destekleyen kritik bir karar aldı. 170 ülkenin onayladığı tasarı, Filistin topraklarındaki İsrail varlığını yasa dışı ilan etti. Karar, Filistin halkının Doğu Kudüs dahil kendi toprakları üzerinde daimi egemenliğini tanırken, Suriyeli Arapların Golan Tepeleri’ndeki öz kaynaklarını kullanma hakkını da teyit etti. 6 Ülke Karşı Çıktı

Tasarı, perşembe gecesi Çin ve 77’ler Grubu tarafından BM İkinci Komite’ye sunuldu. Oylamada 170 ülke kabul oyu verirken, ABD, İsrail, Arjantin, Micronezya, Nauru ve Paraguay ret oyu kullandı. 11 ülke ise çekimser kaldı. Karar tasarısında, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve bağımsız devlet kurma hakkı vurgulandı. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) temmuz ayında aldığı ve İsrail varlığını yasa dışı sayan karara uyulması çağrısı yapıldı.

Cenevre Bildirgesi Hatırlatıldı

Kararda, Cenevre Bildirgesi gereğince işgal altındaki Golan Tepeleri’nin yerli Arap halkına ait olduğu belirtilerek bu kaynakların sömürülmesine karşı uyarı yapıldı. Tüm devletlere, Filistin halkının egemenlik mücadelesine destek olmaları çağrısında bulunuldu.

ABD ve İsrail’in Yalnızlığı

Tasarıya karşı çıkan ülkelerin başında İsrail ve ABD yer aldı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ABD’nin açık desteğiyle hareket etmesi, tasarının reddedilmesinde etkili oldu. Ancak, ret oyu kullanan diğer ülkelerin küçük ve etkisiz devletler olması, uluslararası arenada Filistin halkına verilen desteğin ne kadar geniş olduğunu gözler önüne serdi.

Exit mobile version