Prof. Dr. Naci Görür: Beklenen asıl deprem bu değil! Fay stres biriktiriyor

IMG_1298

İstanbul’da hissedilen peş peşe depremler nedeniyle uzmanlar açıklama yapıyor. Prof. Dr. Naci Görür, “Fay stres biriktiriyor” derken, Üşümezsoy ise “Bugün yaşanan depremin o deprem olduğunu” açıkladı.

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da hissedilen depremler için yaptığı paylaşımda, ilk hissedilen 4.00 şiddetindeki depremde Kumburgaz fayına dikkat çekti.

Görür, şunları söyledi:

“12 sularında Silivri açıklarında 4,0 deprem oldu. Deprem Kumburgaz Fay zonunda. Bu fay kilitli bir fay, enerji biriktiriyor. Zaman zaman da küçük depremler yapıyor. Yeri anlamlı, fikkatli olmak lazım. Kumburgaz Fayı yükleniyor.”

Gazeteci Candaş Tolga Işık, sosyal medyadan yaptığı açıklamada Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ile görüştüğünü belirterek Görür’ün kendisine şu açıklamayı yaptığını ifade etti:

“Bu deprem öyle oldu, bitti, geçti denecek bir deprem değil. Türkiye, asla değişmemesi gereken gündemini tekrar hatırladı. Büyük deprem geliyorum diyor. Yetkilileri İstanbul’la ilgili bir kez daha uyarıyorum. Kaybedecek zamanımız yok, kalmadı”

“Burada asıl deprem daha büyük”

Prof. Naci Görür, son paylaşımında şunları söyledi:

“İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak.

Deprem, deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir.”

“Deprem beklenen fayda oldu”

Ekol TV’ye yaptığı açıklamada Prof. Dr. Haluk Selim, “Deprem, Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde meydana geldi. Deprem, Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde meydana geldi. Burası, 1999’dan beri olası İstanbul depremi için işaret edilen segmentlerden biri.” dedi.

“Hiroşima’ya atılan bomba kadar gerginlik boşaldı”

Halk TV yayınına katılan Prof. Dr. Ahmet Ercanlar paniğe neden olan depremlerin ardından ilk değerlendirmelerini paylaştı.

Ercanlar, “Ana deprem gelmeden önce şiddeti 4-5-6’ya varan öncü depremlerin olacağını belirtmiştim. Bunlardan bir tanesi bu, 6.2” dedi.

Paniğe neden olan depremin orta şiddette ve gerginlik birikimini ortaya koyan bir sarsıntı olduğunu ifade eden Ercanlar şöyle devam etti:

“Bu küçümsenmeyecek bir deprem. İstanbul’da yıkım eşik değeri yaklaşık 4.4’ten sonra başlar.

Bizim Silivri önlerinde beklemiş olduğumuz depremin büyüklüğü 7-7.2’dir. Dolayısıyla bundan bir puan daha yüksek olacaktır. İstanbul’da beklenen deprem oldu, bitti diyemeyiz.”

“Güvenmediğiniz yapılara bir süre girmeyiniz”

Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli şu açıklamayı yaptı:

“İlk tespitlerime göre Kumburgaz fayı üzerinde 6,1 büyüklüğünde ve 7,3 şiddetinde deprem oldu. Sürpriz bir deprem değildi. 5 civarı artçılar gelecektir. Sığ bir deprem olduğu için çok fazla hissedildi. Sağ yanal bir atım yaparak 2 metrenin üzerinde bir hareket gerçekleştirdi. Büyük İstanbul depremi maksimum 6,5/6,7 civarı ve bu kırığın biraz daha doğusunda gerçekleşecektir. Gelişmeleri takip edeceğiz. Güvenmediğiniz yapılara bir süre girmeyiniz. Geçmiş olsun.”

“Bu deprem o deprem”

Her defasında İstanbul’da büyük bir deprem beklemediğini belirterek, Kumburgaz-Silivri hattında 6, 6,5 büyüklüğünde deprem beklediğini söyleyen deprem uzmanı Prof. Şener Üşümezsoy, bugün yaşanan depremin o deprem olduğunu açıkladı. Oda TV’ye yaptığı açıklamada Üşümezsoy, bugün yaşanan depremin, 1894 İstanbul Depremi’nde kırılmayan fay olduğunu belirtti.

“Daha büyük bir depremin gelmeyeceğini söyleyemeyiz”

Jeolog Okan Tüysüz, “Bu deprem artçılarla sönümlenebilir ancak bu depremin arkasından daha büyük bir depremin gelmeyeceğini söyleyemeyiz. Bu artçılar devam ederse bunun başlı başına bir deprem olduğunu anlarız.” dedi.

Celal Şengör de açıklama yaptı

İstanbul’daki depremlere yönelik Prof. Dr. Celal Şengör “Bu saatten sonra yapılacak akıllıca şey İstanbul’dan taşınmaktır.” dedi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Fayın tümü değil, bir kısmı kırıldı. Ucuz kurtulduk” dedi. İTÜ Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ziyadin Çakır da “Bu deprem, büyük İstanbul depreminin zamanını öne çekti” dedi.

Exit mobile version