İsrail Meclisi, milyonlarca Filistinliye yardım sağlayan UNRWA’ın faaliyetlerini yasakladı

IMG_1698

İsrail Meclisi, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) İsrail’deki faaliyetlerine son verilmesini öngören yasa tasarısını onayladı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) İsrail topraklarında faaliyet göstermesini yasakladı.

İsrail parlamentosunda yapılan oylamada, 10’a karşı 92 oyla UNRWA’nın İsrail topraklarında faaliyet göstermesini yasaklayan karar onaylandı. Yasa ile UNRWA’nın İsrail’de herhangi bir ofis açması, hizmet sunması ya da doğrudan veya dolaylı herhangi bir faaliyette bulunması yasaklanıyor.

Yasayı hazırlayan milletvekilleri, gerekçe olarak bazı UNRWA çalışanlarının 7 Ekim 2023’teki olaylara karışmış olmalarını ve çalışanların Hamas ve diğer silahlı gruplara üye olmalarını gösterdi.

Milyonlarca Filistin’e yardım sağlayan UNRWA, İsrail’in hedefinde

İsrailli milletvekili Sharren Haskel, “Eğer Birleşmiş Milletler bu kuruluşu terörizmden, Hamas destekçilerinden temizlemeye istekli değilse, o zaman halkımıza bir daha zarar veremeyeceklerinden emin olmak için önlemler almak zorundayız. Uluslararası toplum sorumluluk alabilir ve Dünya Gıda Programı gibi, UNICEF gibi ve dünyanın dört bir yanında çalışan diğerleri gibi insani yardımı kolaylaştırmak için uygun kuruluşları kullandıklarından emin olabilirdi” dedi.

“Çok çirkin”

Söz konusu yasanın UNRWA’nın Gazze Şeridi’ndeki çalışmalarını etkilemesinden endişe ediliyor. UNRWA sözcüsü Juliette Touma, oylamadan önce yaptığı açıklamada önerilen yasayı “felaket” olarak nitelendirerek, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’daki insani yardım operasyonları üzerinde ciddi bir etkisi olacağını söyledi.

Touma, “UNRWA’nın yerini almayı ve insani yardım sağlamayı amaçlayan önceki girişimlerin başarısızlıkla sonuçlandığını biliyoruz. Birleşmiş Milletler üyesi bir devletin Gazze’deki insani yardım operasyonunun en büyük destekçisi olan bir BM kuruluşunu ortadan kaldırmaya çalışması çok çirkin” dedi.

UNRWA, binlerce çalışanı ile Gazze Şeridi, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye’deki milyonlarca Filistinliye eğitim, sağlık ve yardım hizmetleri sunuyor.

Belçika tepki gösterdi

Avrupa Birliği (AB) ve üye ülkelerinden Belçika, İsrail Meclisi’nin (Knesset), Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) İsrail’deki faaliyetlerine son verilmesini öngören yasa tasarısını onaylamasına tepki gösterdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden AB adına yapılan açıklamada, yasayla ilgili ciddi endişe duyulduğu bildirildi.

Açıklamada “Bu yasalar, UNRWA’nın Gazze’deki hayati operasyonlarını fiilen imkansız hale getirecek, UNRWA’nın işgal altındaki Batı Şeria’da sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler sağlamasını ciddi şekilde engelleyecek ve UNRWA’nın İsrail’deki diplomatik dokunulmazlıklarını iptal edecek geniş kapsamlı sonuçlara sahip olacaktır.” denildi.

Açıklamada ayrıca “Bu mevzuat, uluslararası hukuka ve temel insani ilke olan insanlığa açıkça aykırıdır. Halihazırda ciddi olan insani krizi daha da kötüleştirecek, bu bölgelerdeki milyonlarca Filistinli mülteci için gıda, barınma, eğitim ve sağlık hizmeti gibi temel hizmetleri potansiyel olarak durduracaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada İsrail’e UNRWA’nın çalışmalarını sürdürebilmesini sağlama çağrısı yapıldı.

İsrail’e çağrı

Belçika Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da “Uluslararası toplumun güçlü çağrılarının bir kez daha görmezden gelinmesinden dolayı üzüntü duyuyoruz.” denildi.

Bu yasaların İsrail’in uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini doğrudan ihlal ettiğinin vurgulandığı açıklamada şunlar kaydedildi:

İşgalci bir güç olarak İsrail hükümetine uluslararası yükümlülüklerine uyması, UNRWA’nın dokunulmazlıklarını muhafaza etmesi ve sivil nüfusa acilen ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin yanı sıra tam, hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım ulaştırılması sorumluluğunu yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz. Dahası, Gazze’de ve Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria’da küresel insani müdahalenin ve tüm bölgenin istikrarının etkilenmesinden derinden endişe duyuyoruz.

Exit mobile version