İran’da doğalgaz krizi: Sanayi durdu, okullar tatil

IMG_4595

İran’da gaz tedariğindeki sorunların ardından soğuk nedeniyle birçok sanayi bölgesi faaliyetlerine ara verdi, çoğu eyalette okullar tatil edildi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre enerji sıkıntısının giderilmesi için birçok şehirde okullar tatil edilirken bazı şehirlerde de eğitime çevrimiçi devam edilecek.

Elektrik ve gaz tedariği sıkıntısı çekilen İran’da, başta Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan olmak üzere hükümet yetkilileri vatandaşlardan kombilerini iki derece daha düşük çalıştırmalarını istemişti.

Çağrılar üzerine bugün İran Dışişleri Bakanlığı’ndaki haftalık basın toplantısında da kombiler kısıldı.

Erdebil, Batı Azerbaycan, Simnan, Gülistan, Kuzey Horasan, Rezevi Horasan, Mazenderan, Zencan, Kürdistan ve Kirmanşah eyaletlerinde tüm eğitim kademeleri için okullar tatil edildi.

Kum eyaletinde ilk, orta ve lise düzeyi eğitim kurumları, Fars eyaletindeyse ilkokullar tatil edildi.

Birçok eyalette de kurumların toplantıları ardından eğitime ara verilip verilmeyeceği açıklanacak.

Daha çok yaz aylarında karşılaşılan elektrik kesintileri İran’da bu yıl kış aylarına da yansıdı. Ülkenin birçok kentindeki hava kirliliği nedeniyle termik santrallerde dizel yakıt tüketilmesinin yasaklanmasıyla ihtiyaç duyulan elektrik miktarı arttı.

Birçok sanayi bölgesi faaliyetlerine ara verdi

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cafer Kaimpenah, ülkede doğal gaz yetersizliği nedeniyle bazı sanayi bölgelerindeki fabrika ve atölyelerin faaliyetlerinin durduğunu belirtti.

Kaimpenah, “Ülkenin kuzeyi, kuzeydoğu ve kuzeybatısında insanlar üşümesin diye sanayi bölgelerinin büyük bir kısmını tatil etmek zorunda kaldık” dedi.

İran’da doğal gaz ihtiyacının 945 milyon metreküp olmasına rağmen yaklaşık 840 milyon metreküp üretildiğine dikkat çeken Kaimpenah şöyle konuştu: “Normal hava koşullarında günlük yaklaşık 100 milyon metreküp enerji açığımız var.

Ülkenin 945 milyon metreküp doğal gaz ihtiyacının 620 milyon metreküpten fazlası yalnızca hane halkı, ticari işletmeler ve küçük sanayiler tarafından tüketiliyor.”

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran da 34 trilyon metreküple en fazla gaz rezervlerine sahip ikinci ülke konumunda bulunuyor.

Exit mobile version