Gürcistan’da AB’ye katılım askıya alındı: Protestolarda 13’üncü gün

IMG_4183

Gürcistan’da göstericiler, hükümetin Avrupa Birliği’yle (AB) müzakereleri askıya almasını 13 gündür protesto ediyor.

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’nin, ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerinİ 2028 sonuna kadar askıya alma kararının ardından başlayan gösteriler 13 gündür sürüyor.

Başkent Tiflis’te gece saatlerinde toplanan göstericiler hükümetin kararına bir kez daha tepki gösterdi.

Parlamento binasının önündeki Şota Rustaveli caddesini trafiğe kapatan göstericiler, aynı zamanda Tiflis’teki gösterilerde gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını talep ediyor.

‘AB ile müzakerelerin durdurulması kararı’

Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım’da ‘bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan’ın iç işlerine karıştığını ve AB parasıyla Gürcistan’a şantaj yaptığını’ söyleyerek AB ile müzakereleri askıya aldığını duyurmuştu. Bunun üzerine muhalefet ve AB yanlısı eylemciler, sokaklara dökülerek gösteriler düzenlemeye başlamıştı.

Kobakhidze, “Biz, uzun bir tarihe sahip, gururlu ve kendine saygısı olan bir milletiz. Avrupa Birliği’ne entegrasyonu, AB’nin bize vermesi gereken bir merhamet olarak görmemiz kesinlikle kabul edilemez” demişti.

Kobakhidze bunlara ek olarak ülkesinin 2030’da AB üyesi olması için çalışmalarına devam edeceğini söylemişti.

Gürcistan’ın kararına tepkiler

ABD Dışişleri Bakanlığı, AB’yle müzakereleri durduran Gürcistan’la stratejik ilişkilerini askıya almıştı.

AB’nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da hükümet karşıtı göstericilere desteğini açıkladı.

Baltık ülkeleri de Gürcistan hükümetinin üst düzey bazı temsilcilerine ülkeye giriş yasağı koydu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze’yle bazı hükümet yetkililerine yönelik yaptırım uygulamayı öngören kararname çıkardı.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan’a daha fazla yaptırım sinyali verdi.

Gerilimin başlangıcı: Olaylı parlamento seçimleri

AB müzakerelerinin askıya alınmasından önce ülkede 26 Ekim’deki parlamento seçimleri de olaylı geçmişti. İktidardaki Gürcü Hayali Partisi yüzde 54 oyla 2012, 2016 ve 2020’deki parlamento seçimlerinin ardından bir kez daha lider parti olurken Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) bir gözlemci heyet, seçimlerde süreçle ilgili sorunlar olduğunu belirtmişti.

Heyet üyeleri, seçim günü çeşitli gözdağı verme vakaları ve usule ilişkin tutarsızlıklara rastladıklarını söylemiş ve ‘Gözlemlerimiz sırasında, özellikle kırsal bölgelerde, seçim öncesinde ve sırasında oy satın alma ve mükerrer oy kullanma vakaları tespit ettik’ denilmişti.

Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili de, seçime ‘Rus operasyonu’yla müdahale edildiğini iddia etmiş ve seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Diğer taraftan seçimin galibi Başbakan Kobakhidze seçimleri tanımayanların ‘ülkede istikrarsızlık yaratma çabasında’ olduğunu söylemişti.

Seçimlerden sonra muhalifler seçimi tanımadıklarını söyledikleri ve yeniden seçim talep ettikleri çeşitli eylemler düzenlemişti. Devlet başkanı Zurabişvili ve muhalefet partileri liderleri de yeniden seçim çağrısını tekrar tekrar yinelemişti.

Exit mobile version