Gürcistan başbakanı Kobakhidze, devlet başkanı Zurabişvili’ye ‘yabancı ajan’ dedi

IMG_3935

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, kendisine istifa çağrısında bulunan Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili’ye “Yabancı ajan” dedi.

Gürcistan’ın AB’ye katılım müzakerelerini 2028’e kadar askıya alması kararına karşı başlayan gösterilerde şiddet olaylarının yaşandığını söyleyen Başbakan Kobakhidze, ‘bazı güçlerin’ burada Ukrayna’daki gibi olay çıkarma peşinde olduğunu savundu.

Kobakhidze, muhalefetin ülkede son dört yılda dört kez hükümeti devirme girişiminde bulunduğunu öne sürdü.

Devam eden eylemlerde şiddet olaylarını önlediklerini belirterek, “Hiç kimse devletimizin gücünü şantajla sarsamaz” dedi.

Kobakhidze ayrıca, kendisine istifa çağrısında bulunan Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili’ye “Yabancı ajan” dedi.

Öte yandan hükümete tepkili Zurabişvili, X hesabından gösterilere katılan bazı sanatçıların ve siyasetçilerin ‘hiçbir sebep gösterilmeden’ gözaltına alındığını söyledi.

Bu arada, birçok sanatçı, hükümetin AB ile ilgili kararına tepki olarak greve gitti. Ülkede günlerdir yapılan gösterilerin bu gece de devam etmesi bekleniyor.

‘AB ile müzakerelerin durdurulması kararı’

Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım’da ‘bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan’ın iç işlerine karıştığını ve AB parasıyla Gürcistan’a şantaj yaptığını’ söyleyerek AB ile müzakereleri askıya aldığını duyurmuştu. Bunun üzerine muhalefet ve AB yanlısı eylemciler, sokaklara dökülerek gösteriler düzenlemeye başlamıştı.

Kobakhidze, “Biz, uzun bir tarihe sahip, gururlu ve kendine saygısı olan bir milletiz. Avrupa Birliği’ne entegrasyonu, AB’nin bize vermesi gereken bir merhamet olarak görmemiz kesinlikle kabul edilemez” demişti.

Mart 2022’de AB üyeliği için başvuran Gürcistan’a aday ülke statüsü, Aralık 2023’te verilmişti ancak ülkede tartışmalara neden olan ‘yabancı etkinin şeffaflığı’ yasasının yürürlüğe konulmasının ardından AB’ye katılım süreci temmuzda durdurulmuştu.

Kobakhidze, ülkesinin 2030’da AB üyesi olması için çalışmalarına devam edeceğini söylemişti.

Gürcistan’da olaylı parlamento seçimleri

AB müzakerelerinin askıya alınmasından önce ülkede 26 Ekim’deki parlamento seçimleri de olaylı geçmişti. İktidardaki Gürcü Hayali Partisi yüzde 54 oyla 2012, 2016 ve 2020’deki parlamento seçimlerinin ardından bir kez daha lider parti olurken Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) bir gözlemci heyet, seçimlerde süreçle ilgili sorunlar olduğunu belirtmişti.

Heyet üyeleri, seçim günü çeşitli gözdağı verme vakaları ve usule ilişkin tutarsızlıklara rastladıklarını söylemiş ve ‘Gözlemlerimiz sırasında, özellikle kırsal bölgelerde, seçim öncesinde ve sırasında oy satın alma ve mükerrer oy kullanma vakaları tespit ettik’ denilmişti.

Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili de, seçime ‘Rus operasyonu’yla müdahale edildiğini iddia etmiş ve seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Diğer taraftan seçimin galibi Başbakan Kobakhidze seçimleri tanımayanların ‘ülkede istikrarsızlık yaratma çabasında’ olduğunu söylemişti.

Seçimlerden sonra muhalifler seçimi tanımadıklarını söyledikleri ve yeniden seçim talep ettikleri çeşitli eylemler düzenlemişti. Devlet başkanı Zurabişvili ve muhalefet partileri liderleri de yeniden seçim çağrısını tekrar tekrar yinelemişti.

AB kararına tepkiler

ABD Dışişleri Bakanlığı, AB ile müzakereleri durduran Gürcistan ile stratejik ilişkilerin askıya alındığını duyurmuştu.

AB’nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, hükümet karşıtı göstericilere desteğini açıklamıştı.

Baltık ülkeleri de Gürcistan hükümetinin üst düzey bazı temsilcilerine ülkeye giriş yasağı uygulayacağını duyurmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Başbakan Kobakhidze ile bazı hükümet yetkililerine yönelik yaptırım uygulamayı öngören kararnameyi imzalamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Gürcistan’a daha fazla yaptırım uygulanabileceğini bildirmişti.

Exit mobile version