Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, üç ay önce atanan Başbakan Michel Barnier’nin hükümetine karşı verilen gensoru önergesinin Meclis’ten geçmemesi için ‘bir yol’ olduğunu ve istifa çağrılarını ‘anlamsız’ bulduğunu belirtti.
Fransız Meclisi’nde bugün yerel saatle 16.00’da muhalefetin Barnier hükümetine karşı sunduğu gensoru önergesi oylamaya sunulacak.
Aşırı sağcıların sol ittifakının gensoru önergesine destek vereceğini açıklaması sonrası üç aylık Barnier hükümetinin düşme ihtimali bulunuyor.
Fransız basınındaki haberlere göre Suudi Arabistan’da resmi ziyaretteki Macron, ulusal gündemi gazetecilere değerlendirdi.
Macron, istifa etmesine yönelik çağrıların ‘siyasi kurgudan’ ibaret olduğunu savunarak şöyle konuştu:
“(İstifa etmemin) Bunun anlamı yok. Bu tarz şeyler söylemek beklentinin çok altında kalıyor. Eğer karşınızdaysam, bu iki defa seçildiğim içindir.”
Cumhurbaşkanı, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin sol ittifakı Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) hükümete karşı sunduğu gensoru önergesine oy vereceğine inanmıyor ve ‘hükümetin düşmemesi için bir yol’ olduğunu düşünüyor.
Meclisin en büyük ittifakı solcu NFP, 185 vekille beraber 2 Aralık’ta hükümete karşı gensoru önergesi sunacaklarını açıklamıştı.
Aşırı sağcılar, Barnier hükümetinin kurulmasına üstü kapalı destek vermiş fakat 2025 bütçe tasarısı konusunda hükümetle uzlaşamamıştı.
Aşırı sağcılar ve müttefiklerinden oluşan 140 vekil, Barnier’nin Anayasa’nın 49’uncu maddesine başvurması üzerine hükümete karşı kendi gensoru önergelerini sunmuştu. RN ayrıca solcu ittifakın hükümete karşı sunacağı gensoru önergesine de destek vereceğini duyurmuştu.
Aşırı sağcıların ve solcu NFP ittifakının eş zamanlı olarak hükümete karşı gensoru önergesine destek vermesi halinde merkez sağ azınlık hükümeti düşebilir.
Fransa’da hükümetin düşmesi için 577 sandalyeli Meclis’teki 289 vekilin gensoru önergesini desteklemesi gerekiyor.