Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Golan Tepeleri’nde genişlemesini şiddetle kınadı

IMG_4492

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Golan Tepeleri’nde yasadışı yerleşimleri genişletme kararı almasını şiddetle kınadı.

Bakanlığın yazılı açıklaması şöyle:

“İsrail’in attığı bu adım, 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması hilafına İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesi, mücavir bölgelerinde ilerlemesi ve Suriye’ye yönelik hava saldırılarıyla birlikte değerlendirildiğinde son derece kaygı vericidir.

(İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki yasadışı yerleşimleri genişletme kararı) İsrail’in işgal yoluyla sınırlarını büyütme hedefinin yeni bir aşamasıdır.”

Ayrıca açıklamada İsrail’in devam eden eylemlerinin Suriye’de barış ve istikrarın tesis edilmesi yönündeki çabalara ciddi şekilde zarar verdiği ve bölgedeki gerginliği daha da artırdığı belirtilerek “İsrail’in 1967 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde yasadışı yerleşimleri genişletme kararı almasını şiddetle kınıyoruz” denildi.

İsrail’in Golan Tepeleri’nde yerleşim yerlerini genişletme planı

İsrail’de hükümet, Suriye’de rejimin devrilmesiyle işgalini ilerlettiği Golan Tepeleri’nde yerleşim birimlerinin genişletilmesine ilişkin ‘teşvik planını’ onaylamıştı.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nin açıklamasında Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ‘Savaş ve Suriye’ye bakan yeni cepheyi göz önünde tutarak Golan’daki İsrail nüfusunu iki katına çıkarma arzusuyla hareket ettiği’ belirtildi.

İsrail’in Suriye’ye saldırıları

Suriye’de 27 Kasım’da şiddetlenen çatışmaların ardından 8 Aralık’ta 61 yılık Baas rejiminin çökmesiyle eş zamanlı, İsrail ordusunun Suriye’ye saldırıları arttı.

Rejim ordusundan kalan askeri altyapı ve imkanları imha etmeye başlayan İsrail ordusu, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişletti.

Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye giren İsrail ordusu, daha da ilerleyerek başkent Şam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar geldi.

İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974’te imzalanan ‘Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması’yla tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.

Exit mobile version