DEM Parti: PKK’nın silah bırakma töreni cuma

IMG_5191

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan “11 Temmuz’da bir grup Terör Örgütü PKK’lının silah bırakma töreninin tarihi anına tanıklık etmek için eş genel başkanlarımızla Süleymaniye’de (Irak) olacağız” dedi.

DEM Parti 3 Temmuz’daki basın açıklamasında PKK’nın silah bırakmasına ilişkin tam bir tarih vermemiş, gelecek haftayı işaret etmişti. Parti Öcalan’ın bir açıklama yapacağını belirtmişti.

İmralı Heyeti daha sonra 6 Temmuz’da Abdullah Öcalan’la görüşmüş, Öcalan’ın ‘süreçte yeni bir aşamaya geçildiğini’ söylediğini aktarmıştı.

PKK lideri Abdullah Öcalan bugün yayınlanan videolu çağrıda şöyle demişti:

“Sürecin geneli olarak silahların gönüllüce bırakılması ve TBMM’de yetkili ve kanunla kurulması düşünülen kapsamlı komisyon çalışması önemlidir. Kısır mantıklı, önce sen-ben kısırlığına düşmeden, adımların atılmasında dikkat ve hassasiyetin gösterilmesi şarttır. Atılan adımların boşa çıkmayacağını biliyorum. Samimiyeti görüyor ve güveniyorum.”

Doğan, DEM Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:

*Yepyeni bir sayfa açılıyor. Tarihi bir eşikteyiz. Bu süreçte yalnızca tanıklık etmiyoruz. Bu süreç bize çok hayati sorumluluklar da yüklüyor. Bugün tam 26 yıl sonra ilk kez sayın Öcalan’dan bir görüntü gördük. Demek ki neymiş; Türkiye’nin Kürt meselesi yalnızca Türkiye’nin sorunu değilmiş. Yalnızca Türkiye ile sınırlı olmayan, aynı zamanda da uluslararası bir meseleden bahsediyoruz.

*Bunu, Türkiye’nin de ikinci yüzyılını belirleyecek tarihi bir an, tarihi bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bugün hem sayın Öcalan’dan hem de sayın cumhurbaşkanından DEM Parti’ye yönelik bazı değerlendirmeler geldi. Birkaç gün içinde silahların tümden devreden çıkarılması için bir adıma hazırlık yapılıyor. PKK’dan yapılan açıklamalar bu yönde.

*Sayın Öcalan’ın açıklamasında çok net ifadeler var. Silahların tümden devre dışı kalmasını istiyor. 1993’te yarım kalmış, bugün yeniden siyaset alanının genişlemesi ve silahların tümden devre dışı kalması için bir yeni sayfadan bahsediyoruz. Bu, yarım kalmamalı.

*Süreç, tarafları açısından kendi ritminde ilerliyor. Biz, 11 Temmuz’da Süleymaniye’de gerçekleşecek bu somut adımı izlemek için eş genel başkanlarımız, milletvekili arkadaşlarımız, DEM Parti heyeti olarak PKK’nın silah bırakma törenine tanıklık etmek için orada olacağız.

*Bunu bir yenme yenilme, bir tasfiye, bir taviz gibi görmemek, böyle yaklaşmamak ve bu dili ve üslubu değiştirmek gerekir. Bu meselenin bu dille çözülemeyeceğini geçen 10 yıllar bize gösterdi.

Ne olmuştu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan ve DEM Parti heyetinin İmralı Cezaevi’ne ziyaretleriyle ivmelenen süreçte Öcalan, 27 Şubat’ta PKK ve tüm bağlı gruplara ‘silah bırakma’ çağrısı yaptı.

Abdullah Öcalan çağrıda PKK’dan fesih kararı için kongreyi toplamasını istedi: “Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmeli.“

PKK, ilk olarak 1 Nisan’da Öcalan’ın çağrısına uyarak ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Bahçeli, 20 Mart’ta PKK’ya kongresini 4 Mayıs’ta Muş’un Malazgirt ilçesine toplamayı teklif etti. Ardından medyada PKK kongresi için farklı yer ve tarihler ortaya atıldı.

DEM Parti heyeti, 24 Nisan’da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüştü. DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’e göre ‘görüşmenin en önemli başlığı Öcalan’ın çalışma koşulları‘ydı. Koçyiğit bu konuda ‘bazı gelişmelerin olacağını’ belirtti.

28 Nisan’da açıklama yapan PKK, ‘çağrıda belirtilenlerin yapılabilmesi için kendilerine somut bir şey ulaşmadığını’ öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün bazı bakan ve vekillerle bir araya geldiği, “Bütün engelleri aştık. Bugün yarın PKK silahları bırakacak, örgütü feshedecek” dediği öne sürüldü.

PKK, 9 Mayıs’ta kongresini topladığını, ‘tarihi kararlar’ alındığını ve bunun kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Örgüt, 12 Mayıs’ta da silah bırakma ve fesih kararı aldığını açıkladı.

Exit mobile version