Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Vucic ile bir araya geldi: Sırbistan’la ilişkilerimizde altın çağı yaşıyoruz

IMG_0710

Sırp mevkidaşı Aleksandr Vucic ile Belgrad’da ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sırbistan’la ilişkilerimizde altın çağı yaşıyoruz” dedi. Erdoğan, Gazze’deki İsrail saldırılarına da değinerek, “Yaşanan katliamın sona ermesi konusunda uluslararası toplumun asli bir görevi bulunuyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk’taki temaslarının ardından Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gitti.

Erdoğan, Sırp mevkidaşı Aleksandr Vucic ile Sırbistan’da ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda iki ülke arasında 11 anlaşmaya imza atıldı.

Toplantıda ilk sözü Vucic aldı. “Türkiye dostane ilişkiler kurmaya önem verdiğimiz bir ülke” diyen Sırp lider, “Bu hem siyasi hem ekonomik hem Avrasya düzeyinde önemli, küresel ölçekte de önemli” diye ekledi.

Vucic, “Türkiye, Balkanlar’da en büyük güce ve role sahip ülke. Dolayısıyla bu süreçlerde (barış ve istikrar) Türkiye’nin desteğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuşmasında şunları söyledi: 

“Sırbistan’la ilişkilerimizde altın çağı yaşıyoruz.

Ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 2 milyar doları aştı. 5 milyar dolarlık ortak hedefimize ulaşmak için adım atmaya devam ediyoruz.

Sırbistan ve Kosova arasındaki son gerilimlere sağduyu ile yaklaşılmalıdır. Bosna Hersek’in siyasi kırılganlığının bir an önce geride bırakılması için Sırbistan’ın yaklaşımının önemini vurguladım.

Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin toprakları ve Lübnan’daki durum da gündemimizdeydi. İsrail’in, insanlık onurunu ayaklar altına alan saldırılarına artık dur denilmesi gerekiyor.

1967 sınırları esas alınarak başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır.

7 Ekim’den bu yana dokuz ülke, Filistin devletini tanımıştır. Hala bunu yapmayan ülkelere Filistin devletini tanıma çağrımızı bir kez daha hatırlatıyorum.

Yaşanan katliamın sona ermesi konusunda uluslararası toplumun asli bir görevi bulunuyor.”

(Savunma sanayi) Bizde olan imkanlar var, Sırbistan’da olan imkanlar var. Bu imkanları en güzel şekilde değerlendirmek suretiyle geleceğe yürüyeceğiz.

Türkiyenin İHA’lardaki imkanları adımlar içinde olacak.

Kimse de Türkiye ve Sırbistan’ın savunma sanayine yönelik, içeriğinde neler olması gerekir bunu bizim dışımızda belirlemeye kalkmasın.”

Exit mobile version