AYM, ‘imar affı’ndaki düzenlemeyi iptal etti: Artık kamu kurumları da sorumlu

IMG_3714

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), İmar Kanunu’nun 16’ncı maddesindeki, “Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır” düzenlemesini anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Danıştay 6’ncı Dairesi’nce eklenen geçici 16’ncı maddenin onuncu fıkrasının ücüncü cümlesi, AYM tarafından anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

16’ncı maddenin eklenmesinin nedeni imar barışıydı.

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın ilgili kanun hakkındaki açıklaması şöyle: “Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31/10/2018 tarihine kadar başvurulması, bu maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 31/12/2018 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.”

AYM’nin iptal ettiği üçüncü cümle şu: “Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.”

Kararda, yapının sağlamlığı konusunda devletin de yükümlü olduğu vurgulandı. AYM, depremde yıkılan ya da hasar gören yapılarla ilgili idarenin denetim ve gözetim sorumluluğunun devam ettiğini belirtti. Bundan dolayı idare aleyhine tazminat davası açılamamasının Anayasa’ya aykırı olduğunu hükmetti.

Bu kararla birlikte depremde zarar gören ve yıkılan binalardan kamu kurumları da sorumlu olacak. Vatandaşlar kamu kurumları aleyhine tazminat davası açabilecek.

Exit mobile version